SİNDİRİM SİSTEMİ-MİDE







       Besinler burada uzun süre bekletilir. Besinlerin mekanik sindirimi midenin kasılıp gevşeme hareketi ile; kimyasal sindirim ise mide özsuyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler ile gerçekleştirilir. Böylece besinler parçalanarak küçük moleküller hâline getirilmiş olur. Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar ve ince bağırsakta sonlanır.




          Midede her değişik detay için çok önemli bir tasarım vardır. Besinler midenin üst kısmında yer alan ”mide ağzı’’ veya ”kardia” adı verilen dar bir aralıktan geçerek mideye ulaşır. Mideyi yemek kanalına bağlayan bu dar aralıktaki büzülen kaslar kapak vazifesi yaparak midede tam olarak sindirilmemiş gıdaların yemek borusuna yeniden dönmesini engeller. Ardından midenin üst kısmına geçen gıdalar, burada mide sıvısıyla veya mide özsuyuyla karşılaştıktan hemen sonra midenin geniş olan kısmına doğru ilerler ve “Gövde” adı verilen bu bölüm keskin bir eğim oluşturarak midenin yatay kısmını oluşturur. Midenin alt ucunda yer alan kaslı bir geçit de kapak görevi yaparak yarı sindirilmiş gıdaların mideden geçerek ince bağırsaklara ulaşmasını düzenler. Mide de 3 tabaka olarak yerleşmiş halde bulunan kuvvetli mide kaslarının dalgalanması ve hareketleri besinlerin çalkalanıp, ezilip, sıkışarak ufak parçalar şeklinde öğütülmesi sonucu “Kimus” adı verilen yarı sıvı şeklinde olan bir karışıma dönmesini sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder